pondělí 15. září 2014

MČR v rapid šachu mládeže

Tato událost se konala o víkendu 13.–14. září a Postoupky zde měly velmi skromné zastoupení. Naše výprava měla čítat 3 hráče, nakonec však jeli pouze dva, neboť Pavla Opluštila den před odjezdem skolila nemoc. Nakonec se tak o dobré umístění jel prát David Opluštil v kategorii H14, kde byl 26. nasazený (z 42 hráčů) a Zdenka Jordová v kategorii D12 (nasazená 21/24). Turnaj se hrál v Ostravě a jelikož byl na 9 kol, pořadatelé zvolili docela sympatický harmonogram, kdy se hrála první tři kola v sobotu dopoledne, druhá tři kola v sobotu odpoledne a poslední trojkolo bylo v neděli ráno. Ubytovaní jsme byli v Lowcost hotelu, pár minut od hracího sálu. Název našeho hotelu nezněl sice lákavě, o to více však překvapil. Za téměř stejnou cenu, jako je ubytování na kolejích na většině šachových turnajů jsme měli krásně vypadající, čistý, moderní a velký pokoj s vlastní sprchou a záchodem, tv a "fungujícím" internetem. Jediné co pokoji kazilo na kráse, byla vtipně vložená polička nad umyvadlem, která velmi znepříjemňovala chod kohoutku. Ale i přes to hodnotím ubytování jako příjemný nadstandard. 
Stravování pak bylo rozděleno na dvě části – obědy se podávaly v hrací budově, večeře a snídaně pak v místě ubytování. V Lowcostu vypadala jídla velmi hezky, bohužel chuťově to bylo trochu slabší, ale jíst se to dalo (i když děti asi měly jiný názor). Trochu mě pak zklamaly obědy v hotelu Akord, kde jednak byl docela problém po odstání fronty najít místo k sezení a i po sednutí bych věřil že v okolí 5 min od hracího sálu bych se za stejnou cenu najedl mnohem lépe. Kdybych tedy měl hodnotit jako ve škole ubytování: 1, strava: 4, výkon hráčů: ??. K výkonu, tedy hlavnímu důvodu, proč jsme vůbec do Ostravy jeli (aby si nikdo nemyslel že jsme jeli pouze kritizovat zázemí) můžu říct vesměs pár pozitivních vět.

Pro oba svěřence byl tento turnaj již druhým letošním mistrovstvím republiky. Na tom prvním, hraném v březnu skončila Zdenka poslední se ziskem 1,5/8 + kontumák a David taky poslední 0/8 + kontumák, což určitě dobrou náladu do turnaje nepřiveze, ale alespoň není co ztratit! O to víc mě mile překvapil vstup do turnaje, kdy v prvním kole sice oba prohráli, ale pak už do oběda dominovali a na jídlo jsme tak šli se skóre 2/3 pro oba (David dokonce porazil 3. nasazeného v jeho kategorii). Odpolední partie se však nepovedly a jak David tak Zdenka uhráli pouze půlbod. Všechno tak bylo potřeba zachránit v neděli, což se myslím si docela povedlo. David uhrál 2 body a v poslední partii po bojovném výkonu podlehl hezky zahrané koncovce svého soupeře a se ziskem 4,5 bodů obsadil 20. místo. Zdenička také prohrála v posledním kole ale v předchozích dvou získala 1,5 bodů, což ji zajistilo celkové 13. místo.
Jako vždy, i tady rozhodovala poslední kola, která mohla z tohoto turnaje udělat turnaj velmi povedený. I tak si však myslím, že cesta do Ostravy nebyla zbytečná a děti získaly nějaké ty další šachové zkušenosti ze zápasů mezi nejlepšími hráči ze svých vrstevníků.

Večis

Žádné komentáře:

Okomentovat