sobota 20. října 2012

Krajská soutěž družstev starších žáků

Dnes jsme se po několika dlouhých letech zúčastnili Krajské soutěže družstev starších žáků. Turnaj proběhl ve Vsetíně za účasti 8 pětičlenných družstev. Náš oddíl reprezentovalo C-družstvo převážně složených z mladších žáků ze ZŠ Bezměrov. A proto také nastoupilo pod hlavičkou Sokolíci Bezměrov. Po určitých problémech se sestavou, nakonec nastoupila tato pětice: 1. Libor Baštinec, 2. Theo Fekar, 3. Petra Večerková, 4. Zdena Jordová a 5. Lucie Vaňharová.
Hrálo se systémem každý s každým, hracím tempem 2x15 minut. Prvním našim soupeřem bylo Valašské Meziříčí. Po trochu rozpačitém úvodu, kdy rychle prohrál Libor (1.) vyrovnal Theo (2.) a děvčata stála všelijak, se nakonec štěstěna přiklonila na naši stranu. Dokonce jsme vyhráli 4:1 a měli první tři body. V kole druhém nás čekala Bystřička. Tentokrát byl průběh bezproblémový a vítězství stejné 4:1.  V kole třetí to už byl boj na ostří nože. V zápase s Huslenkami jsme asi po 1. minutě prohrávali 0:2, když bleskurychle prohrál Libor (1.) a Zdenička (4.). S přehledem pak vyrovnaly Petra (3.) a Lucka (5.). O vítězství pak rozhodl Theo (2.). Důležitá výhra před rozhodujícími zápasy o medaile. Ve čtvrtém kole nás čekal domácí favorit Vsetín "B". Tentokrát jsme na soupeře nestačili a ztratili příliš mnoho dam. Jen Petra mohla vynutit remízu, to ji ovšem nenapadlo a tak jsme utrpěli debakl 0:5. V dalším kole jsme si mohli napravit reputaci v souboji se Vsetínem "C". Ovšem opět jsme velice brzo prohrávali 0:2. Vše však vypadalo na naše další vítězství, když zejména Petra předváděla velmi pěkný výkon. Lucka hodně kostrbatě také dokráčela k vítězství  a tak rozhodla partie na 2. šachovnici. V ní stál Theo jasně na výhru. Získal obrovskou materiální převahu (2 věže x 1 střelec) a dával soupeři 3 tahový mat. Bohužel nepochopitelně místo matovaní se začal bránit a to tak nešťastně že vlezl do matu. Prohráli jsme 2:3, ale stále jsme byli na 3. místě zaručující bronz. V předposledním kole nás čekala Slavia Kroměříž. Na první šachovnici podal velmi pěkný výkon Libor, když proti Lence Navrátilové držel dlouho vyrovnanou koncovku. Zbrklostí ovšem partii prohrál. Tentokrát se také nevedlo Petře a partii nezvládla ani Zdenička. A tak jsme potřetí v řadě prohráli 2:3. A jelikož nás v posledním kole čekal suverénní Slavičín, tak bylo jasné, že 3. místo neudržíme. Po jasné záležitosti 0:5, jsme klesli v posledním kole na 5. místo.  To určitě není špatné umístění, ale po průběhu turnaje je to škoda, protože k medailím chyběl kousíček.
Turnaj ovládli borci se Slavičína (21), před Vsetínem B (18) a Huslenkami (10). Z individuálních výsledků si nejlépe vedla Lucka Vaňharová (5 bodů). Oporami týmu pak byli Theo Fekar a Petra Večerková. Ta předváděla také nejvyspělejší výkony a dobře orientovala i ve složitějších pozicích.
Na závěr lze říct, že celé družstvo bojovalo a získalo další zkušenosti, které může uplatnit již v nejbližších turnajích.
opl

1 komentář:

  1. Nevadí, že to nebyla medaile, hlavně že dodal turnaj nějaké poučení a hodně chuti do dalších bojů!

    OdpovědětVymazat